INVESTEREN IN KLEDING: WAAROM?

By Rahma – De ene persoon houdt er heel erg van om super vaak en veel kleding te kopen wat heel goedkoop is maar van een mindere kwaliteit, en de andere persoon houdt er juist van om wat minder kleding te kopen maar daar wel echt in te investeren. Zelf ben ik van persoon 1 naar persoon 2 veranderd en vandaag wil ik jullie uitleggen waarom ik efficiënt kleding koop!

20170326-IMG_5001

Milieu

Helaas is kleding niet echt milieuvriendelijk. Het is zelfs heel erg milieuvervuilend! Kledingstoffen maken kost nou eenmaal heel veel land, water, energie en chemicaliën. Het is zelfs zo dat voor een kilo katoen 10.000 kilo water nodig is! Ook wordt er op de katoenteelt 2 keer per week gif gespoten om ongedierte te bestrijden. Deze gifstoffen zijn alleen wel slecht voor het land en ook voor de arbeiders. De grond raakt namelijk super uitgeput van al deze chemicaliën, waardoor er met kunstmest gewerkt moet worden om de grond weer gangbaar te maken. Ook stoten we in Nederland gemiddeld 550 kilo CO2 uit door nieuwe kleding te kopen. Dit is evenveel als het rijden van 2500 km in een benzine auto. Als we met z’n allen minder kleding zouden kopen kunnen we in heel Nederland 2,3 miljard kilo aan CO2 besparen, en dat is heel wat!

20170326-IMG_5207Goedkoop is duurkoop

Eerst twijfelde ik altijd een beetje aan dit spreekwoord, maar nu ben ik het er toch echt mee eens! Want het is niet goed hoe vaak ik 10 euro aan een blouse heb uitgegeven en dat hij na 2 keer dragen wel weer weggegooid kon worden. Of hoe snel er gaatjes komen in zo’n goedkope en kwetsbare stof. Niet alleen is het heel irritant dat de kwaliteit niet op en top is, maar ook ruimte die het inneemt in je kledingkast is absurd! Ik heb laatst alles uitgezocht wat ik nog maar 5 keer aan heb gehad en dat ben ik allemaal van plan om te verkopen, want al deze kleding neemt ontzettend veel ruimte in terwijl ik er helemaal niet zo blij mee ben. Dus hoe fijn is het om wel te investeren in goede kwaliteit kleding, waar je superlang mee kan en ook niet zo snel van bent uitgekeken?!

Ik wil hier trouwens nog wel even vermelden dat ik natuurlijk ook nog wel kleding koop van winkels als Bershka, Monki, H&M, Pull&Bear etc. etc. Maar ook hier let ik heel goed op dat ik het echt leuk vind wat ik haal en ik denk dat dat ook het belangrijkste is!

Misschien vragen jullie je nu wel af of ik ook tips heb om efficiënter kleding te kopen, en die heb ik zeker weten! Maaarr…. daar moeten jullie nog wel eventjes op wachten want dat artikel plaats ik een andere keer online!

 

 

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *